Sunčana elektrana Dugopolje

Strabag je odlučio biti CO2 neutralan do 2040. godine i veliki se napori ulažu da se to postigne. Nije dovoljno samo smanjiti potrošnju, već je nužan i prelazak na obnovljive izvore energije. Nastavno na postavljanje fotonaponskih sustava na asfaltne baze, odlučili smo se i za ugradnju jedne takve elektrane na našu upravnu zgradu u Dugopolju.

Osim proizvodnih pogona, uredski prostori su također veliki konzumenti električne energije. Zgrada na adresi Sv. Mihovila je opremljena dizalicom topline, koja ju primiče korak bliže energetskoj učinkovitosti. Fotonaponska elektrana, koja je ovih dana puštena u trajni pogon, najbolji je način da se postigne maksimalna energetska neovisnost.


Bez obzira na potencijalne udare vjetrova na ovoj lokaciji, uz kvalitetno izveden sustav nosača (bez bušenja krovne izolacije), postavljeno je ukupno 318 panela jačine 400 kWp u smjeru istok-zapad, te se dobila fotonaponska elektrana snage 127,2 kWp, s 2 invertera po 50 kW (nazivna snaga 100 kW). Kao takva, trebala bi zadovoljiti potrebe potrošnje električne energije, koja ne prelazi 250.000 kWh godišnje, a sama proizvodnja elektrane bi iznosila cca 175.000 kWh. Kada se radi o uredima, puno je lakša kompenzacija spomenute potrošnje, jer je radno vrijeme relativno konstantno, tj. po danu, kada je i proizvodnja maksimalna. Ostatak energije se generira vikendom ili blagdanima (te van radnog vremena), kada se višak energije vraća u mrežu, uz naknadu. Na ovaj način postiže se veća isplativost ovog projekta te brži povrat uloženih sredstava.Na web stranici objavljen na 10.07.2024 - Posljednji objavljeni na 10.07.2024 15:58:49